Mrkvový dort z půl kila karotky, který prostě SEŽERETE na jeden zátah. Z vlastní zkušenosti. :-)

4 komentáře

Jako takhle, nemá smysl si cokoliv namlouvat. Je v tom půl kila mrkve, ale taky bílá mouka a tmavý cukr, takže opravdu nejde o nějaké raw vegan keto cosi. Zato je to ale asi NEJLEPŠÍ klasický dort, jaký jsem KDY JEDLA, a to jsem si vždycky myslela, že nad cheesecake a medovník není!

Kdo ale mohl tušit, co dokáže s litým těstem udělat šťavnatá domácí karotka a správně namíchané voňavé koření.

Doteď lituju, že jsem na mrkváč pozvala celou rodinu. Na MĚ zbyl jenom kousek! Tak jsem ho aspoň nafotila a o recept se musím podělit. Vyzkoušejte sami, o jaký tu jde zázrak. Jen si pak nechoďte stěžovat, že jsem vám způsobila novou závislost. 🙂

Foto: Sláma v botách

Odpíchla jsem se od receptů na carrot cake a carrot pie několika svých oblíbených foodblogerů. Nemohla jsem se ale rozhodnout, kterému z receptů dát přednost, protože na každém se mi líbilo něco, co jiný recept neměl. Nakonec jsem se rozhodla z jednoho receptu „vykrást“ postup, z jiného poměry hlavních surovin, v jiném receptu mě zaujalo netradiční nachucení a z posledního jsem si půjčila nápad na krém (ale upravila jsem si ho bez moučkového cukru, ten fakt nesnášim).

A výsledek máme tu!

Mrkvový dort řečený carrot cake neboli mrkváč! A naše mrkve, které byly i loni velké jak bomby, takže zásoby ve sklepě neubývají. Foto: Sláma v botách

NACHYSTEJTE SI 

Na velkou kulatou formu o průměru 32 cm nebo obdélníkovou 35×24 cm.

půl kila MRKVE (nejlépe karotka. Je-li mrkev dřevnatá, přidejte víc mléka; je-li hodně vodová, přidejte mouku), jemně nastrouhaná

4 VAJÍČKA

70 ml MLÉKA

3 pořádné lžíce MÁSLA

100 ml oleje (třeba slunečnicový Bratöl z DM drogerie)

400 g polohrubé mouky – z toho 100 g celozrnná (použila jsem jednozrnku, ale jde i špalda nebo klasická pšenice)

250 – 280 g tmavého CUKRU dle toho, jak kdo rád sladké (použijete-li bílý cukr, dejte ho míň a víc sirupu nebo medu)

2 lžíce javorového SIRUPU (případně tekutého medu)

60 g vlašských OŘECHŮ, nasekaných najemno nebo nahrubo namletých 🙂

MUŠKÁTOVÝ oříšek, pořádně párkrát strouhnout

ZÁZVOR mletý nebo strouhaný čerstvý, půl lžičky

SKOŘICE, dvě lžičky (nešetřit!)

CITRONOVÁ kůra, čerstvě nastrouhaná z půlky bio citronu

jedlá SODA, jeden a půl lžičky

pořádná špetka SOLI

NA KRÉM:

400 – 500 g smetanového SÝRU (např. philadelphia)

4 – 5 lžic zakysané SMETANY (aspoň 16%ní)

2 VANILKOVÉ cukry

CITRONOVÁ kůra, čerstvě nastrouhaná z druhé půlky bio citronu

POZNÁMKA: v receptech na carrot cake se uvádějí ještě rozinky. Ty nemám ráda, takže jsem je nepoužila, ale vám v tom nebráním. 🙂

SPRÁVNÝ POSTUP

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů a ať má tuhle teplotu už pár minut předtím, než do ní strčíte těsto. Formu vymažte papírem od másla a vysypejte hrubou moukou.

2. Oloupejte a najemno nastrouhejte mrkve.

3. Do jiné mísy začněte přidávat sypké suroviny: mouku, tmavý cukr, sůl, sodu, skořici, citronovou kůru, zázvor, muškátový oříšek, vlašské ořechy.

4. Do třetí mísy lijte tekuté ingredience: olej, javorový sirup, rozpuštěné máslo, vejce (stačí trochu rozšlehat vidličkou) a mléko. Mléko a máslo trochu ohřejte, aby směs měla dohromady pokojovou teplotu. Pokojovou, ne vyšší!

5. Tekuté suroviny přilijte k sypkým a jen v rychlosti promíchejte. Fakt krátce. Na závěr přidejte mrkev. Výsledná konzistence nesmí být ani moc tekutá, ani kejdovitá – asi jako hustší těsto na bábovku. Případně dolaďte dodáním mléka nebo mouky.

6. Těsto nalijte do formy a dejte péct cca 40 – 45 minut, jak která trouba.

7. Hotový dort se odlepuje od stran, je nádherně vyběhlý, má karamelovou barvičku a na dotek pruží. Já do něj raději nepíchala, aby neklesl, a nechala jsem péct spíš trochu dýl, do karamelova.

Po dopečení, vychladnutí a rozříznutí. Kyprý, vláčný dortík, no prostě připravený na promazání krémem a uležení v lednici. Foto: Sláma v botách

8. Zatímco dort chladne, připravte si krém. Smíchejte sýr, vanilkový cukr, citronovou kůru a zakysanku. Konzistence ne moc tekutá, aby krém na dortu držel. Část přijde dovnitř, část nahoru.

9. Když je dort zcela vychladlý, rozkrojte ho podélně strunou nebo nožem na pečivo a namažte půlkou krému. Pak přiklopte vrchní upečený díl a namažte ještě vršek dortu. Nechte pár hodin odležet v lednici.

10. Finálně zdobte skořicí nebo nechte dort jen panensky bílý.

A hřích v nevinném mrkvovém kabátku je na světě!

Nechte si chutnat tak jako my!

Ať vám to peče a mrkve do dortu AŤ VÁM ROSTOU!

Focení dva dny oschlého posledního zbytku dortu se šmouhou skořice na vrchu během minuty, než mě načapal Venda a chtěl i ten poslední kousek sníst…. To mi vysvětlete, jak to foodblogeři dělaj! Nemaj děti?! Ani chuť sníst to dřív, než si dojdou pro foťák?! 🙂 Ještě že já píšu hlavně o zahrádce. Foto: Sláma v botách

A při jaké příležitosti jsem ten mrkvový dort pekla…? Můžete třikrát hádat, ale prosím vás žádné čtvrté ani čtyřicáté narozeniny to nebyly, ju? Počet svíček odráží jen to, že jsem doma jiné množství svíček nenašla. 🙂
S tím číslem se neztotožňuju, ale prý mám být za něj ještě ráda, tvrdí manžel! 🙂 Foto: manžel Slámy v botách

A to je vše. Uvidíme se zas někdy příště, třeba u receptu na mrkvovou pomazánku. Stay carrot tuned! 🙂 Foto: manžel Slámy v botách

©

4 thoughts on “Mrkvový dort z půl kila karotky, který prostě SEŽERETE na jeden zátah. Z vlastní zkušenosti. :-)

  1. Veru, k tvým krásným osmnáctým narozeninám ti přeji vše nej nej nej, ať ti to dál tak skvěle píše a ať ti vše roste, jak si představuješ.
    Díky za recept. Domácí mrkvové zásoby došly, takže tiše a malinko závidím. Už se těším na letošní. Zatím jsem rozsadila loňský zapomenutý česnek a chystám se na ředkvičky. Snad nezmrznou, i když se (prý) ještě ochladí.

    • Já ti moc děkuji za přání k osmnáctinám. Ředkvičky určitě nezmrznout. Já první vysadila dnes, pod netkanou bílou textilii. Ještě společně s květákem, mrkví, kedlubny a růžičkovou kapustou. Měla jsem s tím předloni skvělou zkušenost. Loni jsem se na to vyprdla a docela dost jsem litovala. Ať se nám dílo vydaří! Pozdravuju.

  2. Dobry den, dort jsem pekla uz podruhe a tentokrat se uplne a docista zdrcnul. Testo vypadalo sktrukturou jako pevny puding, ci jak to napsat. Myslite, ze to mohlo byt tim, ze mrkev byla vodnatejsi a kdyz jsem ji tam davala, v dlani jsem ji nevymackala? Testo se mi nezdalo ridke a prvni pulhodinu jsem troubu neotvirala. Dekuji za nazor. Ovsem i tak se to snedlo a chutnalo.

    • Dobrý den, Jindro, já vám tedy přesný důvod nepovím, ale jestli byla mrkev tak vodnatá, že šla po nastrouhání „ždímat“ v dlani, tak bych to pro jistotu příště fakt vyždímala. A neměla jste jiné kypřidlo než třeba běžně používáte? Já dávám pořád tutéž jedlou sodu v kombinaci s prdopečem bez fosfátů – měli by přijít do tak akorát teplého těsta a to těsto hned do trouby. Tak uvidíte, jak se vám zdaří příště. Hlavně že se i tak snědl! Ať se daří!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *