Zrodil se nový hit naší rodiny. Perníčky, ve kterých se skrývá sklenice medu, žitná mouka a kostka másla. Potom se divte, že jsou tááák dobrý.
Poslední léta jsem pekla perníčky pohankové (recept je v mé knížce i ZDE na blogu), protože jsou bezlepkové a bylo v naší rodině takové období. Jenže příští víkend mě v jedné obci čeká odpolední workshop pečení žitného kváskového chleba, a když jsme u toho žita a blíží se ty Velikonoce, napadlo mě, že v mezičase kynutí chleba napečeme s účastníky worskhopu ještě perníčky. Jedna účastnice věnovala žitnou bio mouku z vlastního pole, takže nebylo co řešit. Nebo vlastně bylo: musela jsem předělat svůj perníčkový recept z pohankových na žitné!
Mám z toho ale velikou radost. Protože po troše gůglení a zapojení fantazie a pekařských zkušeností je tu kandidát na recept roku.
Trochu pohankové mouky jsem ale v receptu nakonec taky uplatnila. Kvůli barvičce. A protože pohanku žeru. 🙂
Žitné perníčky mají ale tu výhodu, že se s těstem výborně pracuje. Přece jen žito obsahuje docela dost lepku. Ale my mu to odpustíme, protože báječná chuť perníčků za to stojí.
Připraveni na pekařské dobrodružství? TAK SI JDEME UŠPINIT RUCE!
POTŘEBUJETE:
1 kg žitné mouky chlebové (a ještě trochu navíc na pomoučení válu)
200 g pohankové mouky
velkou sklenici medu od včelaře (prosím pěkně žádnou vodou naředěnou míchanici ze supermarketu, jasné! :-)), cca 900 g
100 g melasy (aby měly perníčky výraznější barvu a zajímavější chuť. Nemáte-li melasu, dejte víc medu a kakao, případně víc perníkového koření)
1 kostku másla (250 g)
4 celá vejce a 2 žloutky na potírání perníčků před pečením
1 lžičku soli
1 lžičku jedlé sody
1 lžičku kypřicího prášku bez fosfátů a mouky (u nás ho kupuji v bezobalovém obchůdku Makovička)
1 a půl lžíce perníkového koření (mám taky z Makovičky)
natrouhanou kůru z půlky bio citronu (aby nebyl chemicky ošetřený, to v perníčkách určitě nechcete)
na zdobení: vlašské ořechy, mandle, rozinky, goji, kokos, slunečnicová semínka, dýňová semínka, mák, …. podle vaší fantazie a chuti
PŘÍPRAVA:
! Aby perníčky parádně vykynuly, je zapotřebí dodržet přesný postup a teplotu surovin. Mám vyzkoušeno, že když se kypřidla přidají do moc teplého těsta, je s nakynutými perníčky amen. Tak pozor na to!
1. Máte-li med tekutý, rovnou ho přelijte do mísy. Je-li zcukernatělý, nejprve ho v kastrolku rozpusťte. Potom ale musíte počkat, než vychladne na pokojovou teplotu. Tohle je fakt důležitý pokyn, ju?
2. Rozehřejte si máslo, přilijte ho k medu a přidejte melasu. Stejné pravidlo, dohromady to musí vychladnout na pokojovou teplotu. Teprve pak pokračujeme.
3. V druhé míse důkladně promíchejte žitnou a pohankovou mouku, prdopeč, sůl, perníkové koření a sodu. Nastrouhejte kůru z citronu a přimíchejte k moučné směsi. Poté vše přisypte k medu, melase a máslu. Vmíchejte ještě 4 celá vejce a začněte důkladně hníst a spojovat v těsto. Pokud by bylo moc řídké a lepivé, přidejte víc mouky. Kdyby moc tuhé, drobivé, přiklepněte vejce – ale na tuhle variantu myslím spíš nedojde.
4. Hněteme a hněteme. A hněteme. A hněteme. Dokud těsto není perfektně vláčné a měkké a je z něj krásná koule. Hrouda. Prostě kompaktní geometrické těleso. Těsto se bude lepit, aby ne, když je v něm tolik medu, proto při práci pomůžou pomoučené ruce. Výsledné těsto bude stále trochu lepivé, ale už ne tolik, abyste si nedovedli představit, že z něj zítra budete něco vykrajovat.
5. Když máte z těsta hroudo-kouli, zabalte ji do folie nebo voskovaného ubrousku a šup do lednice nejlíp na den a noc. Nebo aspoň na noc.
6. Druhý den si připravte vykrajovátka a vál a dejte se do díla. Klasika. Vál si pomoučete a perníčky válejte buď přes folii nebo je taky svrchu sypejte moukou, aby se těsto nechytalo k válečku.
7. Vykrajujte aspoň půl centimetru vysoké perníčky. Líp na nich bude držet zdobení.
8. Pak začneme zdobit. Jako první si připravte špejli nebo třeba ozdobné víčko od fixy a dělejte do perníčků dírky a obtisky. Tohle zdobení se dělá PŘEDTÍM, než se nanáší žloutek. NAOPAK semínka, kokos, mandle a spol. se nanáší AŽ PO pomašlování žloutkem. Až si to vyzkoušíte, pochopíte proč. 🙂
9. Dírky máte? Tak smíchejte v mističce 2 žloutky s lžičkou až dvěma vody a dobře promíchejte. Pomocí mašlovačky perníčky žloutky ZLEHKA potírejte. Stačí opravdu zlehounka. Dáte-li moc vajíčka, nateče vám do okrasných dírek a zalepí je.
10. Na pomašlované perníčky začněte klást semínka, oříšky, rozinky... A dobře je do těch perníčků přitlačte. Fakt pořádně, proto jste si ty perníčky vykrajovali tak vysoké, aby něco vydržely. Když NEpřitlačíte, semínka vám z perníčků po upečení opadají a půlka parády bude pryč, to nechcete.
Hlavně z toho nemějte žádný strach, není to žádná věda, to dáte. 🙂
11. No, a to už je vlastně všechno. Celou parádu dáme do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečeme 7-12 minut, podle velikosti perníčku a taky jak která trouba. Perníčky mají být zlaté a z plechu je sundavejte, teprve až vychladnou.
Baštit je můžete hned. Měkké jsou od prvního dne, takže je klidně napečte až těsně před Velikonoci. Kdo má studený sklep, může se dát do pečení v předstihu. Každopádně perníčky musejí přijít do chladu, aby se kvůli máslu a vajíčkům nezkazily.
No, a to už je vážně všechno. Zbývá jen popřát si:
DOBROU CHUŤ! A sladké Velikonoce. Bez cukru. 😉
Ať mi rostou! ©
Óóó, Verunko, no ty jsou tedy parádní. O něčem takovém dlouho sním. Ne se tu snažit s tunami cukru o nemožné obrázky, které stejně nebudou dokonalé a i kdyby, nikdo by je nechtěl sníst, ale toto, to je úplně skvělé, nádherné, úchvatné a ještě mohu u pečení/zdobení zaměstnat děti. Paráda. Díky díky díky veliké.
V týdnu jsem na tebe a jeden z tvých článků vzpomínala, když jsem s malým princem byla na zahrádce. Stále bylo počeba čulat, sváču, pití, jinou motorku a nakonec už poď dom, už jsme tu moc dlouho. A já neměla dodělaný ani jeden záhon.
Krásné jarní dny.
Už je veseleji, co? Doufám, že i přes tolik nejen jarní práce najdeš čas na psaní. Moc se těším!
B.
Děkuji za pěkný komentář, Bohunko! A přeju, ať se vyvedou perníčky i zahrada. Já se z toho stavu „papat, kakat, svačinu, nuda, domu“ nejspíš zas ani letos nevybabrám. Ať už nám konečně ti pomocníci vyrostou! 🙂
Verunko, teď jsem přišla ze zahrádky a musím přiznat, že jsem udělala víc za půl hodiny sama než dvě hodiny odpoledne s asistenty:-)
Ale nevzdáme to, oni vyrostou a pak nám bude i smutno.
Ale s manželem, který venku dělal, vydržel malý princ podstatně déle. Asi tím, že mu nástroje řvaly, asi vymyslím motorovou motyčku na okopávání a třeba ho to také bude bavit se mnou jako s mužem, když mi tam bude řvát motor.
Zítra hlásí ochlazení, tak se chystám na TVÉ perníčky.
Krásný čas.
Bohunka
Naprosto dokonalé!
Veru, perníčky se povedly, jsou skvělé a musím je mít schované před sebou i rodinou. A jsem nadšená z toho, že nazdobené byly už před pečením, žádná piplačka ještě po pečení. A zdravé k tomu. Paráda. Díky veliké.
Bohunka
Tak to se moc raduju. My perníčky pekli včera na kurzu žitnopečení a dámy zdobily tak krásně, jak ani mě nenapadlo. Tak jsme si všichni pochvalovali, jak jsme se vzájemně inspirovali. 🙂
Verunko, jakém žitnopečícím kurzu? Peču 100% žitný(dcera si vyžádala na intr), dřív jsem ho pekla, ale doma moc nechutnal, tak jsem pekla méně zdravé ale jedlejší chleby. Nyní na žitném ujíždíme. Se semínky je prostě nejlepší. Akorát budu muset asi koupit další srnčí hřbet, mám dva a nestačí. Tak bych se taky moooc ráda inspirovala k dalšímu žitnopečení.
Krásný svatý týden. Já nevím, kam dřív, toliko zařizováního a honěního, že se na zahrádku nedostanu.
Bohunka
Dobry den, testo jsem delala v robotu. Vsechno jsem nechala vychladnout a s nastavcem typu K jsem asi i 20min nechala robot pracovat ale bylo to skoro uplne tekute. Musela jsem pridat hoodne mouky a taky se to testo neustalym hnetenim zahralo tak nevim jak to dopadne… nakonec jsem pridala jeste kousek prasku do peciva, pro jistotu. Testo ted chladne.