Kamarádka Verča je peče pořád dokola, prý už na nich mají závislost. Nedivím se. Sotva jsem tyhle dýňové muffiny taky zkusila, bylo jasné, že i u nás zdomácní. Ta hřejivá (pod)zimní vůně! Ta šťavnatost! A dýní mám plnou chodbu… 🙂
Upekla jsem si jich rovnou dva plechy na oslavu vydání své nové knížky, Slámy v botách 2. Protože to chtělo něco výjimečného a já si chtěla hooodně pochutnat. PROTOŽE MÁM CO SLAVIT! Knížka se konečně začala prodávat a já mám tak zase čas zvesela vařit a péct. Zaplaťpánbů. 🙂 ( O nové knížce články: Nejdůležitější v životě je láska a hlína za nehty. O čem je Sláma v botách 2,
Kniha, kterou můžete hodit na kompost,
Tolik se toho stalo… nová zeď, nová knížka, konečně nový život?)
Recept na cca 12 větších muffinů
Potřebujete:
- 1,5 hrnku hladké mouky, z toho půlka špaldové
- 400 g dýně, nejlépe máslové, ale já muffiny dělala z olejné (na fotkách)
- 1/3 hrnku nerafinovaného oleje (třeba oleje na pečení DM Bio)
- 2 vejce
- 1 vrchovatá lžička skořice
- 1/2 lžičky mletého nebo strouhaného zázvoru
- 1/2 lžičku drceného hřebíčku
- 1/2 lžičky muškátového ořechu
- 1/2 lžičky muškátového květu
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 3/4 hrnku nerafinovaného cukru
- 1/2 lžičky sody
- 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
- špetka soli
- na ozdobení: dle libosti dýňová semínka, slunečnicová, plátky mandlí, melasa, čokofloky…
Jdeme péct!
- Dýni rozkrájejte na plátky nebo větší kostky a buďto povařte s trochou vody (přidat můžete špetku skořice a hřebíčku), nebo ji jako já upečte 15 minut v troubě na 180 stupňů.
- Uvařenou/upečenou dýni oloupejte a dužinu rozmixujte s vajíčky a olejem co nejvíc dohladka.
- Přidáme cukr, kypřící prášek, sodu, sůl a všechna koření. Dobře promícháme.
- Nakonec přisypeme mouku a zlehka promícháme.
- Plech na muffiny vymažeme máslem nebo olejem, naplníme formičky a povrch ozdobíme cákanci melasy, semínky, mandlemi, čokofleky…
- Pečeme asi 25 – 30 minut na 180 stupňů.
- A pak už se do nich můžeme zakousnout! Já jich upekla rovnou dva plechy. (Padla na to půlka dvoukilové dýně.) Tak se do nich taky dejte. Jsou fakt výborný!
Víc mých receptů a nejen kulinárních dobrodružství najdete v mé nové Slámě v botách 2.
A tímto vás zvu na křest knížky u nás v Lounech 21. 12. 2019 nebo na autorské čtení a besedu v Praze Uhříněvsi 9. 1. 2019.
A krásné svátky, kdybychom se tu už neviděli. Ale my se uvidíme, že jo? Třeba na fotkách ze křtu.
Ať vám to peče a ať vám (dýně) rostou!
Páááá pááááá
Verča, Sláma v botách ©
Milá Veroniko, gratuluji ke knížce – už ji mám objednanou a doufám, že si ji stihnu nadělit pod stromeček.
Krásné a požehnané svátky Vám i celé rodině a v novém roce…ať Vám vše roste!!!
Vaše čtenářka Alena