Zahrada – nejnovější módní výstřelek

7 komentáře

Za poslední rok jsem si prošla různými obdobími. Začalo to domácím pečením chleba. Sehnala jsem si kvásek, ošatku a jala se hníst těsto. Dvakrát do týdne u nás voněl byt. Luxusní chlebík.

Domácí kváskový chléb Slámy v botách

Domácí kváskový chléb podle Slámy v botách

Pak jsem se v létě dala na makrobiotiku. Oklikou mě k tomu dovedl kamarád Michal, vegetarián a amatérský režisér, který právě natáčel dokument o chlebu. Hodila jsem se mu do záběrů. Jenže makrobiotika pečivo vůbec neuznává. Vše se točí spíš kolem sóji, mořských řas a rýže. S pečením chleba byl rychle šlus.

Na podzim jsem se seznámila s Mišou, nutriční specialistkou celebrit, která mi konzultuje články pro jeden ženský časopis. Její plamenné filipiky proti sóje mě vyděsily. Co když je to byť jen z poloviny pravda?! Najednou mi ty makrobio recepty nějak přestaly chutnat.

A pak přišel nápad se zahradou. Vlastně chápu, proč mi nikdo nevěří, že u motyky vydržím. Čekají, že je jen otázka času, kdy si někde přečtu, že i domácí zelenina může škodit zdraví, a klidně nechám shnít úrodu (bude-li jaká) na záhonech. Ale to se samozřejmě nestane. I když… nedávno jsem se dočetla, že u zahrádkářů je mnohem vyšší riziko nákazy různými parazity…!

Ať mi rostou!©

7 thoughts on “Zahrada – nejnovější módní výstřelek

  1. Ahoj Veru, držím palce, ať ti všechno vzejde – já jsem taky denně po lokty v hlíně, ale plantáž mám mnohem menší a jsem odbornice spíš přes kytky, jahody, maliny a stromky 🙂 A co se týče těch rizik… já třeba miluju rýt se v hlíně holýma rukama a jednou se mi nějak blbě dostal kamínek pod nehet, byl z toho zánět pod nehtem, cesta na chirurgii a dál to radši ani nepopisuju. A co myslíš? Jen co se to zahojilo, reju se v hlíně holejma rukama dál. Je to závislost a jak tě to chytne, hned tak něco tě neodradí 🙂 Míša

    • Včera jsem jednotila taky naholo. Rukavice zůstaly na druhé straně zahrady, to je 5 minut procházka. Dítě spalo, ztratit pět minut času jsem si nemohla dovolit. Na hlínu za nehty si asi budu muset zvykat.

  2. Pěkné stránky. Rozhodl jsem se taky farmařit. Včera jsem koupil 4 sazenice rajčat. Ptal jsem se paní v obchodě, jestli to na podzim uschne a budu muset na jaře kupovat sazenice znovu. Chvíli se na mě tak nějak divně dívala, a pak prozradila, že ano. Rajčata prý nejsou trvalky, takže pokud to nevíš, tak už to víš. Jo, a taky jsem včera nasadil citronovou a čokoládovou mátu a zimolez, Míša z Valašska

  3. S tou sójou to podle všeho opravdu pravda je. Jestli Vás výživa obecně zajímá, tak by Vám neměla ujít kniha Vyživující tradice (nevím, zda už vyšla), případně blog jedné paní, která ji ta z většiny přeložila a zveřejnila: vyzivujicitradice.cz A dát si to dohromady právě třeba s tou makrobiotikou i třeba s tím, co psala Hanka Zemanová v Bioabecedáři. Nakonec by člověk ale měl nejlépe jíst tak nějak vše.

    Ty stránky Vyživující tradice se ale nečtou moc dobře, je sice spousta hodně užitečných informací, ale v moři různého textu. Navíc je to takový „alternativní blog“ Jestli do toho půjdete, doporučuji si zobrazit mapu blogu (nahoře) a číst jen sekci teorie zespodu.

    Myslím, že by Vás ale možná mohlo zajímat:
    o sóje: http://vyzivujicitradice.cz/2012/05/03/pozor-soja/ a ze široka o luštěninách obecně: http://vyzivujicitradice.cz/2011/01/02/lusteniny-fazole-cocka-hrach-soja/#&panel1-7

    kritika makrobiotiky a dalších alternativních stylů: http://vyzivujicitradice.cz/2011/03/06/o-potravinovych-alergiich-specialnich-dietach

  4. S tou sójou to podle všeho opravdu pravda je. Jestli Vás výživa obecně zajímá, tak by Vám neměla ujít kniha Vyživující tradice (nevím, zda už vyšla), případně blog jedné paní, která ji ta z většiny přeložila a zveřejnila: vyzivujicitradice.cz A dát si to dohromady právě třeba s tou makrobiotikou i třeba s tím, co psala Hanka Zemanová v Bioabecedáři. Nakonec by člověk ale měl nejlépe jíst tak nějak vše.

    Ty stránky Vyživující tradice se ale nečtou moc dobře, je sice spousta hodně užitečných informací, ale v moři různého textu. Navíc je to takový „alternativní blog“ Jestli do toho půjdete, doporučuji si zobrazit mapu blogu (nahoře) a číst jen sekci teorie zespodu.

    Myslím, že by Vás ale možná mohlo zajímat:
    o sóje: http://vyzivujicitradice.cz/2012/05/03/pozor-soja/ a ze široka o luštěninách obecně: http://vyzivujicitradice.cz/2011/01/02/lusteniny-fazole-cocka-hrach-soja/#&panel1-7

    kritika makrobiotiky a dalších alternativních stylů: http://vyzivujicitradice.cz/2011/03/06/o-potravinovych-alergiich-specialnich-dietach

    • Děkuji vám, Jitko, za tip, stránku neznám, ale co píšete, mě zaujalo. Taky už dnes sázíme na to, jíst od všeho, co nejpestřeji, aby se jídelníček co nejméně opakoval. Alternativním blogům se nebráním, ale vím přesně, jak to myslíte. Stránku prozkoumám. Děkuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *